TUŽNA VIJEST – 30. 03. 2021. GODINE PREMINUO JE NAŠ ČLAN AKADEMIK SLAVKO MATIĆ

Poštovani članovi Kluba dekana, drage prijateljice i prijatelji,

U ovom inače teškom vremenu pandemije koronavirusa i zaredalih potresa, osijećam potrebu podsjeti prijateljice i prijatelje Kluba dekana na tužnu i bolnu stvarnost koja se dogodila. Dana 30. Ožujka 2021. u 22 sata, nažalost, preminuo je naš član – naš dragi prijatelj akademik Slavko Matić.

Osobno sam znao za zdravstvene teškoće našeg prijatelja Slavka Matića u posljednje vrijeme.

Ali i pored toga, nenadana vijest o smrti kolege Slavka duboko me je pogodila.

Kolegu Slavka Matića osobno sam poznavao 65 godina. Upisali smo istodobno Poljoprivredno – šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1956. U svrhu boljeg razvoja struka (poljoprivrede i šumarstva) sporazumno su nastala dva Fakulteta 1959. (Slavkov Šumarski i moj Poljoprivredni-danas Agronomski fakultet). U proteklom dugom razdoblju dobro sam upoznao profesionalne i ljudske vrijednosti kolege Slavka. Izvan svega, kolega Slavko, volio je svoju struku, svoje kolege I prijatelje. Svojim znanstvenim i stručnim radom značajno je doprinosio razvoju šumarstva pa je na taj način postao jedan od napoznatijih i najpriznatijih znanstvenika ove značajne struke u zemlji I inozemstvu. U okviru svoje struke te u društvima kojima je pripadao i općenito u životu, zalagao se je stalno za “čisto stanje” pa je bio vrlo priznat u profesionalnim odnosima, a posebno među kolegama i prijateljima. Pored angažiranosti kolege Slavka u više institucija i društava davao je vrijedne doprinose I u razvoju Kluba dekana. Nakon što je u užoj skupini bivših dekana fakulteta zaslužan za utemeljenje našeg Kluba, doprinosio je razvoju kolegijalnih odnosa uspostavljajući toplu I ugodnu atmosveru pri našim susretima. Zbog tih izuzetno vrijednih ljudskih odlika svi smo ga u Klubu cijenili I voljeli kao istinskog prijatelja.

Za sve: znanstvene, stručne, domoljubne, kolegijalne i prijateljske vrijedne doprinose, mi članice i članovi Kluba dekana ostajemo akademiku Slavku Matiću neizmjerno zahvalni.

Frane Tomić


Poruka predsjednika kluba Dekana

Poštovani članovi Kluba dekana,

Imam tešku zadaću, obavijestiti vas da je 30.03. 2021. godine preminuo naš prijatelj i član Kluba dekana, akademik Slavko Matić. Kao predsjednik Kluba dekana i njegov dugogodišnji osvjedočeni prijatelj dopustite da vam tim povodom prenesem u nekoliko rečenica moje osjećaje koji me preplavljuju.

Smrću Slavka Matića, izgubili smo zaista velikog i neponovljivog prijatelja i jednoga od osnivača Kluba dekana svjesni da nema riječi kojima mu možemo uzvratiti za radost koju nam je za života darovao.

Dragi naš Slavko postoji dio tebe koji je jedinstven i neponovljiv. Nikada više neće biti tvoje tako prepoznatljive jednostavnosti i umnosti. Tvoja jednostavnost dopuštala nam je da ti priđemo, razgovaramo s tobom, osjećamo se uz tebe poštovani i značajni. Tvoja umnost vodila nas je u svijet znanja, istine, analize prošlog, promišljanje sadašnjeg, i predviđanja budućeg i u akademskoj zajednici, tvojoj šumarskoj znanosti i struci i našem Klubu dekana.

I kao što pjesnik kaže: „Ne treba davati da nam se drugi dive, da nam zahvaljuju, ne treba davati niti zbog toga da onaj koji daje osjeti radost davanja. Davati treba usput, kao što se hoda, kao što se diše.“ Upravo tako dijelio si svoje znanje, svoje nadahnuće, svoju ljudskost – bez rezerve, bez osobnog dobitka, bez nadoknade. Činio si to s osmjehom – lako, neprestano i neponovljivo. Na svome Fakultetu, u Klubu dekana, na ulici, gdje god smo te susreli, bio si vedar, dobronamjeran, pun životne radosti i energije, spreman savjetovati, uvijek s optimizmom.

Dragi naš prijatelju Slavko, mi tvoji suradnici i prijatelji, zahvalni smo ti za iskustvo i dobru volju koju si nam darovao. Nedostajat ćeš nam neizmjerno. Tolike godine bio si naša navika, naš poseban i radostan dan.

Kad sljedeći puta budemo ponosni i radosni zbog uspješno održanog sastanka i zajedničkoga vremena u Klubu dekana, bit ćeš s nama! Dio tvoga znanja, snage i motiva bit će u svakom našem novome susretu.

U ime svih članova Kluba dekana, tvojih suradnika i prijatelja, hvala za vrijeme koje si uz nas proživio. Uvijek ćemo te se s ponosom sjećati.

Zbogom, naš dragi prijatelju!

Dragan Milanović, predsjednik Kluba dekana